Żyjemy coraz dłużej i chcielibyśmy aby ta Jesień życia była dla nas łaskawa – bez chorób, bólu i niepełnosprawności. Niestety z wiekiem pojawiają się różne schorzenia i dolegliwości, z którymi próbujemy walczyć, ale i po części z pokorą zaakceptować. Musimy nauczyć się żyć np. z cukrzycą czy chorobą zwyrodnieniową stawów pamiętając, że dzięki właściwej diecie i aktywności fizycznej możemy złagodzić przykre objawy i zahamować przebieg choroby.
Wiek jest jedną z przyczyn spowolnienia metabolizmu i uważa się, że co 10 lat tempo przemian metabolicznych zmniejsza się o około 5 – 7 % . Wiąże się to z fizjologicznym procesem starzenia się organizmu, a także z takimi czynnikami jak spadek ogólnej masy mięśni, zmniejszenie aktywności fizycznej i wysokim poziomem glukozy we krwi. Nic więc dziwnego, że senior musi jeść znacznie mniej niż osoba młoda, a nie uwzględniając tych istotnych różnic naraża się na przyrost masy ciała. Dlatego stwierdzenie, że „zawsze jadłem tyle samo, a dopiero teraz zacząłem tyć” nie zdziwi żadnego dietetyka.
Po 60 r. ż. należy każdemu indywidualnie dobrać odpowiedni rodzaj diety, bo w tym wieku przewód pokarmowy może wymagać diety łatwo strawnej, a współistnienie innych chorób narzuca wprowadzenie kolejnych zaleceń dietetycznych.
DOBRY PRZEPIS
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hepertension) została opracowana przez amerykańskich naukowców w celu zapobiegania nadciśnieniu. DASH jest dietą zbilansowaną, uniwersalną, bezpieczną w stosowaniu, która także zapobiega rozwojowi cukrzycy oraz powoduje redukcję masy ciała. Jej podstawowe założenia to ograniczanie sodu, tłuszczu i słodyczy. Obecnie uważana jest za najzdrowszy sposób odżywiania – szczególnie dla seniorów. Ułatwieniem do jej stosowania jest przeliczanie produktów na porcje w poszczególnych grupach: produkty zbożowe, warzywa, owoce, chudy nabiał, chude mięso i ryby, orzechy i strączkowe, tłuszcze, słodycze. Oprócz wymienionych zalet dieta DASH pomaga skutecznie zmienić dotychczasowy styl żywienia na zdrowy.
PRZYKŁADOWY DZIEŃ Z DIETĄ DASH na 1300 kcal
Śniadanie
1 cienka kromka chleba pełnoziarnistego ok. 30 g posmarowana
1 łyżeczką miękkiej margaryny bez kwasów trans oraz pastą z 1 jajka ugotowanego na twardo ze szczypiorem i 1 łyżką chudego jogurtu
rzodkiewki 8 – 10 szt.
kubek odtłuszczonego jogurtu z ½ szkl. malin + 1 łyżka płatków z nasion amarantusa
zielona herbata
Obiad
pierś z indyka pieczona w folii – ok. 90 g
1 szkl. kaszy gryczanej gotowanej bez soli – ok. 60 g
1 szkl. brokuł gotowanych na parze bez soli
½ szkl. gotowanej marchwi
1 szkl. soku pomarańczowego
Kolacja
1/2 szkl. ugotowanego brązowego ryżu – ok. 60 g
dorsz pieczony w folii z ziołami i cytryną – ok. 90 g + 1 łyżeczka oliwy ekstra virgin
sałatka:
1 szkl. liści rukoli
1 szkl. liści szpinaku
1 łyżka nasion słonecznika
herbata owocowa z miętą
Przekąski
1 szkl. białych winogron (II śniadanie)
1 szkl. odtł. mleka (podwieczorek)
Woda – pić między posiłkami ok. 3 – 4 szkl.
E – 1294 kcal B - 97 g W – 160 g Tł - 29 g