Strona Ekoporadnia.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli ciasteczka! To są jedyne ciasteczka, które nie mają kalorii, więc tym razem nie musisz ich ograniczać!

Jeśli wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek, zostaną one zapisane w pamięci Twojej przeglądarki.

W przypadku nie wyrażenia zgody, nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony, ale gratulujemy wytrwałości w trzymaniu diety! 

 

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


605 341 491
gabinet@ekoporadnia.pl

Facebook

   Lubimy porównywać się do innych, lubimy robić coś co inni mając nadzieję na podobne efekty. Tak jest w przypadku przyjmowania leków, a także wyboru kuracji odchudzających. Zawsze argument, że komuś pomogło wystarcza aby sięgnąć po najdziwniejszą nawet dietę lub lekarstwo. Pamiętajmy, że każdy z nas ma inny metabolizm, inne zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe. Nie da się ułożyć jednego dobrze zbilansowanego jadłospisu dla każdego – dieta musi być szyta na miarę! Niekorzystne jest notoryczne sięganie po diety niekonwencjonalne – czyli takie źle zbilansowane „gwarantujące” schudnięcie w tydzień, gdyż często kończy się to efektem jo-jo i utratą zdrowia.

 

   Zarówno samowolne stosowanie leków jak i przechodzenie na przypadkową „dietę cud” może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia!

 

   Redukcja masy ciała musi być w pełni bezpieczna, efektywna i zdrowa, a
na sukces w odchudzaniu składają się:
1. oczekiwana utrata masy ciała
2. brak efektu jo-jo i utrzymanie długoterminowe spadku masy
3. brak skutków zdrowotnych dzięki dobrze zbilansowanej diecie

 

   Jeżeli udało się schudnąć, to dopiero część sukcesu – znacznie trudniej taką niższą masę utrzymać. Jedynie trwała zmiana nawyków żywieniowych i zwiększenie aktywności ruchowej dają największą szansę na skuteczne zrzucenie zbędnych kilogramów.

 

   Zaczynając odchudzanie musimy sobie zdawać sprawę, że problemem nie jest to, że jesteśmy grubi, ale fakt, że się źle odżywiamy!


DOBRY PRZEPIS

Omlet – czyli jajko w roli głównej

Każda prawidłowo zbilansowana dieta redukcyjna powinna zawierać odpowiednią ilość białka oraz innych składników pokarmowych. Chodzi o to, aby nie odchudzać się kosztem zdrowia! Jajko jest wyjątkowo cennym, wartościowym produktem spożywczym, które dostarcza ogromnej ilości ważnych składników. Właściwie poza węglowodanami i witaminą C jest tam wszystko czego potrzebujemy! Białko jajka zawiera wzorcowy skład aminokwasów egzogennym, a obecny w żółtku tłuszcz jest łatwo strawny. Współczesne badania naukowe wykazują szczególnie cenne właściwości pro-zdrowotne fosfolipidów obecnych w żółtku jajka, które mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu wielu chorób – m.in. choroby Alzheimera, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Jaja zawierają wszystkie ważne składniki mineralne oraz witaminy A, B1, B2 i niacynę. Kiedyś obawiano się jajek ze względu na ich dużą zawartość cholesterolu – dziś uważa się, że ten egzogenny cholesterol nie ma wpływu na rozwój miażdżycy.

Dietetyczny omlet z dwóch jaj ma tylko 200 kcal!

2 jajka średniej wielkości
odrobina masła – ok. ½ łyżeczki (najlepiej klarowanego)
szczypiorek

Na małej rozgrzanej patelni roztapiamy odrobinę masła, rozprowadzamy go po całej patelni (można to zrobić papierowym ręcznikiem) i wylewamy na to roztrzepane, lekko osolone jajka. Delikatnie smażymy podnosząc do góry obsmażone brzegi, tak aby rzadkie jajko dostało się pod spód i miało bezpośredni kontakt z patelnią. Lekko poruszamy też patelnią, a gdy omlet jest już prawie ścięty, to zdecydowanym ruchem (trzeba trochę potrenować) obracamy go na drugą stronę i smażymy dosłownie kilkanaście sekund. Przekładamy omlet na talerz i obficie posypujemy szczypiorem. Ta wersja ma ok. 200 kcal, ale warto dodać inne, zdrowe składniki, które tylko w niewielkim stopniu podniosą kaloryczność potrawy. Ja lubię położyć na usmażony omlet plasterki pomidora i posypać go listkami rukoli. Można też dodać różne składniki do smażonego omletu – np. pokrojoną drobno paprykę, cebulę, pieczarki lub kawałeczki chudej szynki.
Dodajemy do 200kcal: za małego pomidora i cebulkę po ok. 20 kcal, za plaster szynki drobiowej 20 kcal, a za garść listków rukoli jedynie 5 kcal.
Ta szybka potrawa daje nam ok. 15 g pełnowartościowego białka!